Македоника Литера

Тајната во нивните очи

Едуардо Сачери

350 мкд.

264 стр./ A5 формат (200x140), 2016

Прочитај извадок

      „Тајната во нивните очи“ на Едуардо Сачери е роман во кој низ очите на главниот лик Бен­хамин Чапаро, судски служ­беник од Буенос Аирес, е рас­кажана приказната која оставила најголема трага во неговиот живот.

      Овој трилер, виртуозно раскажан од Сачери, го прикажува долгогодишното разрешување на еден грозен чин од времето на турбулентната и крвава политичка ситуација во Аргентина во 70-тите години на минатиот век.

      Филмската адаптација на овој роман ја доби наградата оскар за најдобар странски филм во 2010 година. Сачери, заед­но со режисерот Хуан Хосе Кампанеља, е сценарист на фил­мот. Во 2015 година овој роман доби уште една екранизација, овојпат во холивудска продукција.

      Во центарот на дејството, кое се одвива во 70-тите годи­ни на дваесеттиот век, во мермерните простории на еден арген­тин­ски суд, се секретарот Бенхамин Чапаро и неговиот алко­хо­лизиран при­ја­­тел Пабло. Приказната на Едуардо Саче­ри почнува три деце­нии подоцна, кога Чапаро, веќе пензио­нер, има доволно време да ја преосмисли и да ја напише таа при­каз­на која не му излегува од умот. Додека се обидува да пишува книга за случајот, триесет години подоцна, пензионираниот Чапаро се присетува на дета­ли­те од истрагата за силувањето и убиството на младата жена во нејзината спална соба. Како што навлегува во мина­тото, Чапаро исто така се сеќава и на почетоците на него­вата долга и навидум неостварлива и сè уште неоства­ре­на љубов кон Ирене Орнос, некогаш само практикантка, а сега угледна судијка.

      Романот е преведен на повеќе јазици, меѓу кои и на англиски, португалски, италијански, француски, германски, кинески, полски, унгарски, бугарски и српски јазик.

      New Yorker за романот пишува дека е „интригантен и возбудлив трилер од Аргентина, кој ги проби границите на државата и на континентот, и доби светско признание. Истовремено криминална приказна и приказна за една неостварена љубов.“

      „Приказната е раскажана со моќ и страст. Повеќекратно испреплетена со животниот пат на еден интелигентен и силен маж, но на крајот љубовта се покажува како најмоќно средство“ – напиша Buenos Aires Herald.

      „Интригантно и честопати фасцинантно... Оваа книга е пред сѐ мистерија со убиство, но фокусот на Аргентина во 70-тите и внатрешната тегоба на протагонистот додаваат слоеви комплексност. Топла препорака за читатели со интерес за напнатост, историја и за човечката психа“ – напиша Library Journal.

      Нарачај