Македоника Литера

Дожд во Париз

Роман Сенчин

500 ден.

364 стр., 200 х 140 мм, 2023

 

„Дожд во Париз“ е психолошки роман. Многумина добиваат желба да избегаат од неуспеси и пресврти или од сивилото во коешто живеат. Некои луѓе треба само да одвојат малку време за да ги вратат работите во нормала. За некого целосната промена на сценографијата нема да биде доволна – секогаш ќе има нешто што нема да дозволи да биде одвлечен од минатото...

И покрај националните пресврти, економските превирања и заминувањето на сопственото семејство, херојот на романот – четириесетгодишниот Андреј Топкин сè уште не сака да го напушти својот сибирски роден град Кизил. Во таа безнадежност, тој конечно го резервира патувањето за кое сонувал цел живот: Париз. Одлетува во главниот град на Франција со надеж дека ќе излезе од сивата низа на неуспеси и здодевното секојдневие. Но, странскиот град нема да му даде нов живот. Ден по ден, Топкин седи во хотелската соба, пие, размислува за минатото, за пријателите и роднините кои се распрснале низ светот, за себе и за својата татковина. А надвор од прозорецот – сив пејзаж што не се менува. Во Париз постојано врне дожд...

Искреноста и точноста на авторот, вниманието на деталите создаваат жива и вистинита слика на четириесетгодишен маж и неговиот живот во руската провинција. Херојот и читателот со него постепено стануваат јасни: без разбирање на минатото, луѓето немаат иднина.

„Во овој роман, Сенчин се оддалечува од својата традиционална безнадежност, подалеку од мразот под нозете и кон она што човекот го придава на животот... Всушност, Роман Сенчин е многу весел и светол, а неговиот роман ’Дожд во Париз‘ потврдува ова. Само тој треба да ја заработи оваа светлина, треба да му возврати со талог, меланхолија, студ и очај.“ („Литературнаја газета“)

„Дожд во Париз“ е извонреден грациозен роман за сите детали од секојдневниот живот. И со сета акутна општествено-политичка содржина еден темелно филозофски текст.“ (Павел Басински)

 

Роман Сенчин е современ руски прозаист, литературен крити­чар и рок-музичар.

Роден е во работничко семејство, во 1971 година, во Сибир, каде што пораснал – во градот Кизил, Република Тува. Откако ги завршил инженерските студии, продолжил да студира на московскиот институт за литература каде што и денес предава. Неговата проза го направи еден од најистакнатите експоненти на „новиот реализам“.

Според читателите и критичарите, најпопуларните дела на Сенчин се: „Дожд во Париз“, „Елтишев“, „Зона на затоплување“ и „Како го променив мојот живот на подобро“.

Критичарите забележуваат дека творештвото на Роман Сенчин се карактеризира со суров одраз на реалноста без украсу­вање и обиди да се ублажи што и да е, со тешки ликови кои се однесуваат како обични луѓе и нивните животи се далеку од бајка.

Добитник е на наградите „Книжевна Русија“ (1997), „Еурека!“ (2002), „Јасна Полјана“ (2014), две награди за списанија – Знаме (2001) и Круна и на најпозната книжевна награда во Русија – „Голема книга“ („Большая книга“) – втора награда (2015). Финалист е на наградите „Голема книга“ (2010, 2019), „Руски Букер“ (2009), „Национален бестселер“ (2010).

Неговите дела досега се преведени на петнаесетина јазици, а најмногу на германски и на француски јазик. „Дожд во Париз“ е првото негово дело преведено на македонски јазик.