Македоника Литера

Никогаш на врвот

Паоло Коњети

150 ден.

116 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

   Книгата „Никогаш на врвот" oд Паоло Коњети е патописна проза  за негоите патешествија до најголемите земјени височини. На Хималаите. Раскажува топло и детално за тоа како планинарот ги балансира волјата, напорот и болката предизвикани од планината, како се зборува со тибетско куче, како пејзажот станува драма за телото и за духот, зашто Хималаите не се предел во кој се навлегува лесно: тие се жива планина, населена, понекогаш изненадувачка, непредвидлива, сурова, бескрајна, величествена, фантастична и мистична. Коњети пишува за патување по мистични предели и на умот, и на телото, и на духот. Пишува за магијата на планинската височина и за длабочината на човечката душа. Пишува со душа.

  „Никогаш на врвот“ ѝ припаѓа на одличната патописна литература, напишана за патувањето во далечниот хималајски регион на Непал – приказна за тоа како еден човек постигнува поголемо самосознание на 4000 метри додека го прави секој следен чекор. Регионот Долпо, застанат во своето минато, го обзема Паоло Коњети со древната планинска култура каде што животот може да биде неодолив, особено за малубројното население кое се плаши од експлоатација.
   „Никогаш на врвот“ е повеќе од патописен дневник. Тоа е топла и евокативна приказна за соочувањето со физичките ограничувања, за ерозијата на многу стари вредности, за убавината на некои мали нешта како што е неочекуваната средба со тибетско куче итн., а тоа е, всушност, приказната за наоѓањето на рамнотежата во самиот себе. Паоло Коњети раскажува за своите незаборавни искуства на Хималаите на свој уникатен, класично елегантен стил, со големо познавање на магијата на планинската височина и на длабочината на...

Имот

Федериго Тоци

200 ден.

174 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

   Со овој роман со кој Тоци влезе во историјата на италијанската литература, а критиката го споредуваше со Кафка и со Достоевски и се смета за значајно дело на италијанската литература од првите децении на 20 век. Во „Имот“ тој го опишува светот на немирот, неспокојот и стравот предизвикани од контактот со реалноста којашто е заканувачка, мрачна, агресивна.Тоа е свет составен од трауми, отворени рани, длабоки повреди на...

Гордиот Дабидеш

Ирена Доускова

 200 ден.

150 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

   „Гордиот Дабидеш“ е едно од најпознатите чешки прозни дела на 21 век, извонредно успешен и познат бестселер со повеќе изданија на чешки јазик и е преведен на петнаесетина јазици. Неговата сценска адаптација долго време се изведува во чешките театри и често е прикажувана на чешката телевизија.
„Гордиот Дабидеш“ е најуспешната...

Tивко рушење

Ивица Пртењача

150 ден.

134 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

  Романот „Тивко рушење“ претставува тематско и мотивско продолжение на неговиот награден роман „Брдо“.

  Во „Тивко рушење“ авторот повторно се качува на „брдо“, но овојпат тоа се наоѓа во еден трошен стан во една загрепска улица. Главниот јунак, молер со диплома професор по литература, со својот помошник треба да ги истружат ѕидовите на еден стан и повторно да ги обојат. Се чини дека тоа е работа по негова мерка...

Теорија на чудноста

Павла Хоракова

300 ден.

302 стр. / A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 Награда „Магнезија литера“ за најдобра проза во 2019 година.

   Романот „Teорија на чудноста" претставува брилијантно прикажана потрага по длабокото значење на животот. Во него опишани се неколку месеци од животот на Ада Сабова, нестереотипна, млада, урбана интелектуалка, која се обидува да ги балансира приватниот живот и кариерата. Разочарана од врските, од предвидливиот модел на својот живот, а најмногу од својата...