Македоника Литера

СУДБИНА

Луис Коуперус

200 мкд.

150 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Романот „Судбина“ (1890) е роман за пријателството, но и за фатализмот. Приказната се однесува на двајцата пријатели – Франк Вестхофе и Роберт ван Маерен. Кога една зимска ноќ Ван Маерен се наоѓа во Лондон и скита по улиците без скршена пара во џебот, неговиот стар пријател Франк великодушно му ја отвора вратата на својот дом и штедро дели сѐ со него.

   И покрај дијаметралните разлики меѓу нив, двајцата некое време живеат живот на богати ергени, поминувајќи ги деновите во уживање во луксуз и во безделничење. Но, еден ден Франк се заљубува во Ева по што Ван Маерен не бира средства за да ги раздели и притоа да си ја заштити угодната положба...

      По објавувањето, „бруталноста и морбидноста“ на романот предизвикуваат контроверзи и незадоволство, пред сѐ кај религиозниот печат во Холандија. Сепак, меѓу импресионираните од овој роман бил и Оскар Вајлд, што резултирало со спријателување на двајцата писатели.

      Денес „Судбина“ се смета за едно од најзначајните класични дела на холандската литература.

      Луис Мари-Ан Коуперус (1863 – 1923) е една од најистакнатите фигури на холандската литература, клучен претставник на симболизмот. Во 1923 година е добитник на престижната награда „Толенс“, која се доделувала на секои пет години за опус со највисока книжевна вредност. Во своето време бил водечки холандски романописец и единствениот чиишто дела уште тогаш биле преведени на англиски, француски и на германски јазик.

      Нарачај

Адам и Ева

Ливиу Ребреану

300 мкд.

288 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      „Адам и Ева“ е едно од ремек-делата на големиот романски писател на 20 век Ливиу Ребреану (1885 – 1944). Ова е љубовен роман, но главната тема е верувањето во реинкарнацијата, односно метемпсихозата. Архетипска и андрогена двојка се бара и се надополнува во седум многу различни историски периоди. Главниот лик на романот, Тома Новак...

Blue moon

 

  Дамир Каракаш

  BLUE MOON

  150 мкд.

  120 стр./ A5 формат (200x140)

  Прочитај извадок

     Романот на хрватскиот писател Дамир Каракаш „Blue moon“ претставува предвоен роман од повоената хрватска книжевност. Авторот следи еден фанатичен рокер, пропаднат загрепски студент од провинција, на самиот крај на осумдесеттите години на дваесеттиот век.

   

Во својата егзистенцијална изгубеност се...

Здивена

 Марина Шур Пухловски

200 мкд.

198 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

 

    „Здивена“ е роман кој ја разјаснува разликата меѓу заљубеноста и љубовта, односно е антиљубовен роман. Во него е раскажана приказна за „животот кој минува низ прстите“ и за љубовта во време на скудност и за времето без љубов.

   Пишуван во јас-форма, како интимна исповед и со прецизна нарација, овој роман покажува дека вљубеноста, таа состојба на првобитна...

Бегалски мозаик

 Ен Мајклс

 250 мкд

 233 стр. /A5 формат (200x140)

 

   „Бегалски мозаик“ е најпознатото дело на Ен Мајклс. Наградено е со дури 12 високи книжевни награди. Според овој роман, во 2007 година, е снимен игран филм во режија на Џереми Подесва, а главните улоги ги толкуваат Стивен Дилејн (Јакоб) и Раде Шербеџија (Атос). Шербеџија ја доби наградата за најдобар актер на Римскиот филмски фестивал за улогата на Атос. 

   „Бегалски мозаик“ е сублимат...