Македоника Литера

Се што не помнам

Јонас Хасен Кемири

250 мкд.

255 стр./ A5 формат (200x140)

      Романот претставува необична приказна за љубовта, пријателството и насилството – која нараторите ја раскажуваат во фрагменти за починатиот пријател Самуел кој и понатаму живее во нивните сеќавања, откако пак неговите блиски доживеале различни судбини.

      Всушност, повеќе животни судбини, исполнети со страв да не го загубат минатото, се судираат со голема брзина во дејствието во романот во денешен Стокхолм. Зад сите гласови за Самуел се насетува некоја личност во бегство од самата себеси.

      Во овој роман на Кемири читателот го доживува исклучително брзиот ритам на современото урбано живеење на бројни нивоа, при што едновремено се нудат низа прашања за цената која ја плаќаат луѓето за да живеат заедно. Секој кој доживува загуба знае дека единствено остануваат спомените зад оној што неповратно исчезнува. Веќе самиот наслов на романот, „Сè што не помнам“ сведочи за силна фрустрација околу меморијата која не може да се контролира. Човек не може на сё да се сеќава. Не може дури ни да биде сигурен дека правилно се сеќава.

      Фрагментарно се раскажува приказната за оние кои имале блискост со главниот лик. Гласовите во романот се менуваат наизменично во покуси или подолги фрагменти. Но, не се нагласува конкретно кој е тој што зборува. На почетокот гласовите се испреплетуваат, но наскоро стануваат појасни и искристализирани.

      Кога Самуел ја среќава Лаиде, својата голема љубов, ќе се смени пријателството меѓу него и неговиот најдобар другар Ван­дад. Авторот ја опишува љубовта меѓу Самуел и Лаиде без никаква заштитна мрежа и со постојана свесност за...

Одеднаш, тропање на вратата

Етгар Керет

200 мкд.

174 стр./ A5 формат (200x140)

      „Одеднаш, тропање на вратата“ (2010) е меѓу најпознатите дела на Керет кое ги потврдува неговата бескрајна инге­ниоз­ност и луцидност. Книгата почнува со расказ во кој човек упаѓа во домот на писателот и бара да му раскаже приказна, бидејќи вистинскиот свет го истоштува и му е потребно нешто поинакво. Познатата монотонија и возбудливото „нешто поинакво“ се појавуваат во многу раскази: фантазијата ја презема контролата и се создава еден...

МАТИС

Александар Иличевски

250 мкд.

302 стр./ A5 формат (200x140)

Награда „Руски Букер“ за 2007 година 

      Роман со густа симболика и величествени слики; со поетичен јазик, необични метафори и смели ликови.

      Главниот херој – физичарот Королјев, преживувајќи криза на идентитетот, решава да го промени својот живот и да живее како бездомник, со надеж дека ќе успее да се пронајде себеси, внатрешната слобода и одговорите на безбројните прашања што го измачуваат: Кој е тој? Дали е мртов или...

ШТО САКАШ ОД МЕНЕ, ЉУБОВ?

Мануел Ривас

200 мкд.

132 стр./ A5 формат (200x140)

      Национална награда на Шпанија за литература, 1996

      Награда „Баљестер“, 1996

      Што му треба повеќе на еден човек од еден коњ, револвер и жена со име на цвеќе за да се почувствува цар – пишува Ривас, и само со една реченица како да ја опишува целата книга – еден свет од болка и љубов, видени со поглед чист како на дете а ексцентричен како на поет.

      Мануел Ривас е револуционерен автор во современата галициска...

ИСЧЕЗНУВАЊЕ

Петра Соукупова

300 мкд.

329 стр./ A5 формат (200x140)

      Чешки бестселер, кој во 2010 година беше прогласен за книга на годината во Чешка, освојувајќи ја најпрестижната чешка награда „Магнезија литера“.

      Интимните семејни или партнерски односи кои се доловуваат несентиментално и нетрадиционално, се карактеристични за Петра Соукупова (1982).

      И во „Исчезнување“ главната тема се семејните односи. Авторката избрала стилизација на детски јунак. Во првите два текста...