Македоника Литера

Вода, пајажина

Нада Гашиќ

300 мкд 

360 стр./ A5 формат (200x140)

Награда Владимир Назор – за најдобро книжевно дело во Хрватска 

      Романот е награден со две престижни награди: Наградата на Градот Загреб и со највисоката хрватска државна награда во културата – Владимир Назор, за најдобро книжевно дело во 2010 година.

      „Вода, пајажина“ започнува со големата поплава на Загреб, во 1964 година, со драматичен опис на евакуацијата на жителите на Трешњевка и на продирањето на водата која со себе носи и балвани и смет и смрт. Потоа дејството се пренесува во есента 2009 година и добива драматичен и динамичен тек – со трилерски ритам.

      Во романот се сретнуваат различни жанрови, хармонично споени, а во приказната на романот има уше приказни – за ескортната проституција, за жртвувано дете, за три сестри, за распаднати семејства, за веридба и погреб, за здравата храна и нездравите идеи, за мафијата, политиката, полицијата... Сите тие го прават комплексен романот, кој се базира на патологијата на општеството, која, пак, од нивото на едно семејство се шири во концентрични кругови.

      Нарачај

Војна со дождалците

Карел Чапек

250 мкд.

250 стр./ A5 формат (200x140)

      Книгата „Војна со дождалците“ Чапек ја напишал како реакција на опасноста што демнела од фашизмот (1936) и претставува предупредување од која и да е тоталитарна идеологија.

      Овој научнофантастичен и сатиричен роман е деликатесно четиво, зашто е напишан од големиот мајстор на раскажувањето, со извонредна стилска изведба и со читлива и динамична приказна. Чапек овде се покажува како врвен фантаст и сатиричар, инвентивен...

Светлина

Торгни Линдгрен

300 мкд.

220 стр./ A5 формат (200x140)

      „Светлина“ започнува со страшна епидемија која опустошува едно село на северот на Европа, при што ќе преживеат само неколкумина жители. Болеста со себе ги однесла и сите морални претстави и чувството за правичност меѓу луѓето.

      Селскиот столар Коник се залага за воспоставување ред и законитост. Еден ден во селото доаѓа туѓинец за утврди дали жителите сè уште поседуваат способност да дадат придонес за кралството. Но...

Три

Драго Гламузина

300 мкд 

Добитник на наградата на tportal.hr за најдобар роман во Хрватска во 2009 година

     „Ова е роман за љубовниците кои никогаш не се обичен љубовен пар – тие всушност секогаш се непар. Секогаш постои некој трет и сите по малку се трети.“ (Р. Перишиќ)
„Брачниот синџир некогаш е толку тежок што двајцата не може да го носат – потребни се ТРИ лица“.

     Набргу по објавувањето, романот на Гламузина наиде на извонреден прием и кај...

Тајната на Александар Македонски

Нелја Гулчук

500 мкд

Прочитај извадок

      Гулчук раска­жу­ва детално, педантно и непристрасно, корис­теј­ќи прилично богата факто­гра­фија за животот и за делото на најго­ле­миот војсководец на сите времиња – Александар Македонски. Светот го знае како ученик на Аристотел, цар на Македонија, голем воен стратег, најпознат завојувач којшто мечтаел да владее со сите народи што ја населуваат Земјата, како човек што никогаш не отстапувал од своите замисли, но во овај роман Александар Македонски...