Македоника Литера

ШТО САКАШ ОД МЕНЕ, ЉУБОВ?

Мануел Ривас

200 мкд.

132 стр./ A5 формат (200x140)

      Национална награда на Шпанија за литература, 1996

      Награда „Баљестер“, 1996

      Што му треба повеќе на еден човек од еден коњ, револвер и жена со име на цвеќе за да се почувствува цар – пишува Ривас, и само со една реченица како да ја опишува целата книга – еден свет од болка и љубов, видени со поглед чист како на дете а ексцентричен како на поет.

      Мануел Ривас е револуционерен автор во современата галициска литература, најпознатиот и најпреведуваниот галициски писател.

      Негова најпозната, најнаградувана и најпреведувана книга е збирката раскази „Што сакаш од мене, љубов?“. Во неа доминираат нежноста и хуморот, носталгијата и меланхолијата. Расказите се напишани со голема имагинација и поетичност, воведувајќи го читателот во пространствата на човечката фантазија кои немаат граници. Крајот на секој расказ е трескавичен поради својата невозможност која наместа е шокантна, наместа тажна, наместа прекрасна, наместа недоискажана, но секогаш е гладна за човечката имагинација – таа на читателот.

*

      „Сонувам за првата цреша на летото. Й ја давам и ја принесува до устата, ме гледа со топли очи, очи полни грев, додека го загризува меснатото од црешата. Одеднаш, ме бакнува и ми ја враќа со устата. А јас сега засекогаш станувам нејзин, семката од црешата ја меткам цел ден по клавишите заби како здивена музичка нота.

      Вечерта:

      ’Имам нешто за тебе, љубов.‘

      Ја пуштам во нејзината уста семката на првата цреша.“

      Нарачај

ИСЧЕЗНУВАЊЕ

Петра Соукупова

300 мкд.

329 стр./ A5 формат (200x140)

      Чешки бестселер, кој во 2010 година беше прогласен за книга на годината во Чешка, освојувајќи ја најпрестижната чешка награда „Магнезија литера“.

      Интимните семејни или партнерски односи кои се доловуваат несентиментално и нетрадиционално, се карактеристични за Петра Соукупова (1982).

      И во „Исчезнување“ главната тема се семејните односи. Авторката избрала стилизација на детски јунак. Во првите два текста...

Изгубеното момче

Томас Вулф

100 мкд.

66 стр./ A5 формат (200x140)

      „Изгубеното момче“ е автобиографска проза во која Вулф ја раскажува приказната за своето семејство и страда поради смртта на својот брат кој умира од тифус на дванаесетгодишна возраст.

      Приказната е меланхолична, се состои од четири дела, раскажана од четири лица, видена од четири агли, но со висока реторичка вештина и лирска стилска изведба. Вулф е познат по мешањето на оригинални, поетски, рапсодични и импресионистички...

Копање

Кинан Џонс

150 мкд.

144 стр./ A5 формат (200x140)

Прочитај извадок

      Книга на годината во Велс во 2015 година.

      „Копање“ е жесток краток роман, сочинет од испреплетените приказни на ловец на јазовци и еден неутешен фармер, кои се одвиваат во сурова рурална средина каде што човекот, животното, земјата и временските услови постојано се жестоко спротивставени. Патиштата на двајцата се вкрстуваат со трагична неминовност.

      Џонс брилијантно пишува за психологијата на...

Дневниците од оризова хартија

Франческа Ридерк

200 мкд.

206 стр./ A5 формат (200x140)

 

Прочитај извадок

 

      Книга на годината во Велс во 2014 година.

      Романот е приказна за маргините на војната, базирана врз вистински доживувања. Четири испреплетени нарации го пренесуваат интимниот пустош во поединечните животи предизвикан од воениот конфликт. Пролетта 1940 година, тукушто мажената Елса Џонс им припаѓа на високите кругови во Хонг Конг, но набргу завршува во импровизиран јапонски логор за европската...