Македоника Литера

Црвената соба

Аугуст Стриндберг

300 мкд

      Романот „Црвената соба“ (1879) е именуван според ресторанот во кој Стриндберг често се среќавал со своите пријатели новинари и уметници. Главниот лик е Арвид Фалк. Барајќи работа во Стокхолм, среќава алчни прекупци, мрзливи аристократски жени, лицемерни свештеници, недоделкани парламентарни пратеници и цинични издавачи.

      Најдобро се чувствува надвор од градот заедно со другарите во „Црвената соба“, кои се исто така во постојана беспарица. Во ова дело на Стриндберг, кое се смета за прв модерен шведски роман, доминира слика на гнило општество – на едно „ткиво од лаги“: општество во кое моќта на парите е тотална, а насекаде се присутни деловните измами и гнилежот на корупцијата. Темпото во романот е брзо, јазикот е силен и богат, сатирата остра и разорна. „Црвената соба“ е рапсо­ди­чен, а има и црти на хумористичниот роман. Некои поглавја се врвни сатирични текстови. Кога првпат бил објавен, рецензентите го оцениле како „одвратен и дрзок“, пишувале за скандал-роман.

      Нарачај

Часови на радоста

Владан Матијевиќ

150 мкд

      Ова дело на Матијевиќ, најнаградуваниот српски писател во 21 век, е лирски еротски роман – актуелен европски бестселер. Часови на радоста или Авантурите на Маца Аксентијевиќ е краток, двосмислен, провокативен витешки роман кој ги опишува љубовните и сексуалните подвизи на главниот лик Маца Аксентијевиќ.

      Со него Владан Матијевиќ уште еднаш ја потврдува својата репутација на „мајстор на шокантното раскажување“. Овој роман е преведен на француски...

Вода, пајажина

Нада Гашиќ

300 мкд 

360 стр./ A5 формат (200x140)

Награда Владимир Назор – за најдобро книжевно дело во Хрватска 

      Романот е награден со две престижни награди: Наградата на Градот Загреб и со највисоката хрватска државна награда во културата – Владимир Назор, за најдобро книжевно дело во 2010 година.

      „Вода, пајажина“ започнува со големата поплава на Загреб, во 1964 година, со драматичен опис на евакуацијата на жителите на Трешњевка и на продирањето на водата која со...

Војна со дождалците

Карел Чапек

250 мкд.

250 стр./ A5 формат (200x140)

      Книгата „Војна со дождалците“ Чапек ја напишал како реакција на опасноста што демнела од фашизмот (1936) и претставува предупредување од која и да е тоталитарна идеологија.

      Овој научнофантастичен и сатиричен роман е деликатесно четиво, зашто е напишан од големиот мајстор на раскажувањето, со извонредна стилска изведба и со читлива и динамична приказна. Чапек овде се покажува како врвен фантаст и сатиричар, инвентивен...

Светлина

Торгни Линдгрен

300 мкд.

220 стр./ A5 формат (200x140)

      „Светлина“ започнува со страшна епидемија која опустошува едно село на северот на Европа, при што ќе преживеат само неколкумина жители. Болеста со себе ги однесла и сите морални претстави и чувството за правичност меѓу луѓето.

      Селскиот столар Коник се залага за воспоставување ред и законитост. Еден ден во селото доаѓа туѓинец за утврди дали жителите сè уште поседуваат способност да дадат придонес за кралството. Но...