Македоника Литера

Комо

Срѓан Валјаревиќ

КОМО

300 мкд

      „Комо“ е меѓу најчитаните и меѓу десетте српски романи во едицијата Сто словенски романи, наградуван, меѓу кои и со француската награда Prix des lecteurs du Var за 2011 година; пет години по појавата има девет изданија на српски јазик и е преведен на француски, германски, англиски, италијан­ски, словенечки, бугарски, албански, шпански и шведски.

      Приказната е автобиографска, а се однесува за писател кој добива книжевна стипендија и престој во „Вила Маранезе“ на монденското езеро Комо во Ит­ал­ија. Тоа е приказна со реминисценции на авторот, но и приказ­на за крајот на 20 век; за прогонствата, изгубените генера­ции, желбите, можностите, пороците, судбините... Оценет е како остар и ироничен, непосреден и интересен роман.

      „'Комо' е роман во кој раскажувањето тече лесно и во кој во фабуларна смисла не се случува многу – еден писател кој моментално не пишува се нашол во средина која не е негова, во идиличен крај толку различен од Белград од каде што стигнал, тука сретнува некои луѓе, пие, шета во природа, планинари, конверзира колку што е потребно, и тоа е главно сè. Но тој минимализам со кој се опишува секојдневјето, ноншалантноста со која патем се допираат разни теми и меѓучовечки односи, навистина се ретко успешни до таа мера што читателот не го оставаат на мир додека не стигне до последната страница.“ (Јагна Погачник)

      Срѓан Валјаревиќ (1967) ги објавил: книгата поезија „Џо Фрејзер и 49+24 песни“, прозната книга „Зимски дневник“ и романите „Лист на корката леб“, „Луѓе на маса“, „Дневник на друга зима“ и „Комо“. „Дневник на друга зима“ (2005) беше вклу­чен во десетте најдобри романи во југоисточна Европа, а беше награден и со српски книжевни награди...

Сите црвенкапи се исти

Марко Видојковиќ
450 мкд.

(Виталова награда)

336 стр./ A5 формат (200x140)

      Роман на „српскиот Буковски“, уредник во „Плејбој“, контроверзен, но еден од најчитаните српски писатели во 21 век. Бестселер со седум изданија. Драматична и потресна приказна за една изгубена генерација, за животот меѓу стихијноста, демоните и пороците.

      Главниот јунак во романот, кој е главен лик и во другите книги на Видојковиќ и е авторовото алтер-его, го...

Молски акорди

Мирко Демиќ

100 мкд.

Награда „Иво Андриќ“ за 2008 година (Раскази)

134 стр./ A5 формат (200x140)

      „Иако во втор план, политиката е централна нишка која ги спојува овие раскази. Јунаците на приказната се политички протагонисти, нејзини робови, сопатници, а најчесто жртви. Неколкумина се истовремено писатели и фанатични политичари...

      Лудилото е, исто така, една од заедничките нишки на повеќето овие раскази. Било да се работи за лудилото кое настанува како последица на...

Никогаш повеќе!

Катажина Грохола

НИКОГАШ ПОВЕЌЕ!

300 мкд

      Наградуван, филмуван и преведуван роман.
Модерна приказна за модерни жени. Роман напишан од жена за жените кои секаде се соочуваат со слични проблеми и перипетии, но не се откажуваат од своите соништа.

      Своевиден водич за тоа што треба да се очекува од потрагата по големата љубов.

      Овој роман, кој е меѓу најпопуларните полски романи во почетокот на овој век, ги опишува прежи­ву­вањата на една напуштена жена која пронаоѓа...

Валкани приказни

Моника Пјонтковска

Валкани приказни

200 мкд

      Заедничкиот именител на дванаесетте раскази во „Валкани приказни“ е тематската нишка: подлоста, расипаноста, злобата, суровоста и злото кои можат да се појават во секое време, на секое место и кај секој човек.

      Главните јунаци се различни луѓе кои припаѓаат на различни социјални групи, кои пак застрануваат по лош пат или на некој начин се поврзани со злосторства. Мотивот за нивните постапки е различен. Некогаш тоа е погрешниот поглед...